Thursday, September 24, 2009

you are what you've done...

firman Allah:

"(Pahala dari Allah) itu bukanlah menurut angan-anganmu yang kosong dan tidak (pula) menurut angan-angan Ahli Kitab. Barang siapa yang mengerjakan kejahatan, niscaya akan diberi pembalasan dengan kejahatan itu dan ia tidak mendapat pelindung dan tidak (pula) penolong baginya selain dari Allah."(An-Nisa':123)

"Barang siapa yang mengerjakan amal-amal saleh, baik laki-laki maupun wanita sedang ia orang yang beriman, maka mereka itu masuk ke dalam surga dan mereka tidak dianiaya walau sedikit pun."(An-Nisa':124)

"Dan siapakah yang lebih baik agamanya daripada orang yang ikhlas menyerahkan dirinya kepada Allah, sedang dia pun mengerjakan kebaikan, dan ia mengikuti agama Ibrahim yang lurus? Dan Allah mengambil Ibrahim menjadi kesayangan-Nya."(An-Nisa':125)

"Kepunyaan Allah-lah apa yang di langit dan apa yang di bumi, dan adalah (pengetahuan) Allah Maha Meliputi segala sesuatu."(An-Nisa':126)

dlm tafisran ibnu kathir menyatakan:(huraian sahaja,nak yg panjang punyer kenalah baca sendiri kitab nyer)

secara ringkas atau keseluruhan ayat 123 hingga 125 ingin menyatakan bahawa setiap balasan dan kesempurnaan amal serta agama seseorang itu bukan melalui angan2 sahaja tetapi melalui perbuatan dan atas niat ape perbuatan itu dilakukan.

suatu amal dan agama itu akn menjadi sempurna apabila terdapat dua aspek ini
1.ikhlas
2.iman
kedua2 aspek ini merupakan asas diterima nyer amal dan agama seseorg itu oleh Allah.tanpa keikhlasan tidak akn hadir keimanan terhadap kekuasaan dan balasan Allah serta tidak diterima amal dan agama org tersebut.Tanpa iman tidak akan hadir keikhlasan terhadap ingin beramal dan beragama kpd Allah serta tidak diterima amal dan agama org tersebut kpd Allah.

antara org2 yg tergolong dr golongan org yg masuk syurga ialah:
*org yg beramal soleh
*ikhlas
*org yg mengikuti agama(ikutan) nabi Ibrahim yg lurus.agama nabi Ibrahimyg lurus bermaksud agama yg menyembah Allah yg di bawa oleh keturunannya iaitu utusan2 Allah yg seterusnya slps nabi Ibrahim termasuklah nabi Muhammad yg membawa ajaran agama Islam.

antara golongan org yg akn diazab ialah:
*org2 yg mengerjakan kejahatan iaitu org2 yg melakuakn perkara2 makisat,mungkar,keji atau yg dilarang oleh Allah lah kalau nak diringkaskan cerita.


pd ayat 126 pula,Allah ingin memberitahu kpd sekalian manusia bahawa Allah lah Yg Maha Kuasa serta Pemilik Sekalian Alam Semesta serta apa yg ade dilangit dan bumi.Gunung yg keras lg teguh itu hacur apebila Allah menjadikan ia tempat utk menunjukkan kekuasaan-Nya kpd Nabi Musa ketika Nabi Musa meminta kpd Allah agar ditunjukkan kan kpd dirinya kekuasaan Allah itu.
namun,kita lihat pd manusia2 seperti Firaun,Abrahah dan org2 manusia yg kufur,adakah mereka percaya dan takut kpd Allah???...~

"Sedangkan gunung jikalau diketuk sekuat-kuat tenaga dengan tukul tidak akan hancur tetapi runtuh dengan hanya kekuasaan Allah ini apakan pula manusia yang jika ditumbuk sahaja bisa berdarah tetapi tidak gerun dan takut akan kekuasaan Allah."

Wallahhua'lam....

No comments:

Post a Comment